Viziunea Republicii Moldova privind dezvoltarea antreprenoriatului social

Fundația „Alături de Voi” (ADV) România, Academia de Administrare Publică, Fundația ,,Ecoul Cernobîlului” din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Agenţia de Cooperare a Germaniei GIZ au organizat, pe 22 aprilie curent, workshop-ul online cu genericul „Viziunea Republicii Moldova privind dezvoltarea antreprenoriatului social” în cadrul Proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru dezvoltarea antreprenoriatului social”. Partenerii au desfășurat o sesiune de lucru interactivă, constructivă, care să aducă participanților, 222 la număr, informații inovative, valoroase și, în același timp, să identifice necesitățile actorilor interesați - lideri din comunitate, profesori, antreprenori sociali, antreprenori cu misiunea de a transforma comunitatea, reprezentanți ai sectorului nonprofit și toți cei care își doresc să identifice oportunități pentru binele comunității din care fac parte.

La deschiderea lucrărilor workshop-ului, Lilia PALII, secretar general la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a accentuat crearea unui nou sector de economie în Republica Moldova, care va contribui la dezvoltarea de afaceri prietenoase cu omul, mediul și comunitatea, subliniind că succesul sectorului antreprenoriatului social depinde de unificarea eforturilor actorilor întregii societăți.

Dinu MANOLE, manager al echipei de proiect a Academiei de Administrare Publică, a scos în evidență rolul AAP în dezvoltarea abilităților și competențelor în rândul funcționarilor publici, dar și dezvoltarea resurselor umane din sectorul economiei sociale și încurajarea dezvoltării de afaceri sociale. Alt reprezentant al AAP, Veronica BUTNARU, a prezentat Centrul transfrontalier de resurse în domeniul antreprenoriatului social (CRIES) și activitățile planificate în perioada următoare.

Despre finanțarea antreprenoriatului social și perspectiva unică asupra designului programului național de finanțare a vorbit Angela ACHIȚEI, Președinte Fundația „Alături de Voi” (ADV) România, unul dintre actorii care a contribuit la elaborarea Legii Economiei Sociale în România (2015), membru fondator în mai multe federații/rețele care susțin dezvoltarea sectorului ONG și membru activ în organizații europene cu rol consultativ pentru politicile publice din Uniunea Europeană.

Vasile VULPE, șef al Direcției Politici Economice și Mediu de Afaceri a ministerului, a făcut o prezentare detaliată a Programulul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului Social 2021-2025, iar Iulia COSTIN, director general ODIMM, a prezentat Programul Național de Finanțare a Antreprenoriatului Social pentru această perioadă, punând accent pe cooperarea instituțională în scopul prestării unor cursuri și consultanță de calitate pentru persoanele care vor să deschidă afaceri în domeniul economiei sociale/antreprenoriatului social. Programul de dezvoltare de finanţare a antreprenoriatului social, sprijinul GIZ Moldova în elaborarea programului de dezvoltare de finanţare a antreprenoriatului social pentru perioada 2021 – 2025 a fost prezentat de Olesea GHEDROVICI, managerul componentei de politici, MEPA. Din partea mediului de afaceri și a tinerilor au vorbit Sergiu GURĂU, director executiv, Asociația Eco-Răzeni, Republica Moldova, care a scos în evidență importanța competiţiei de finanţare pentru dezvoltarea de întreprinderi sociale în Republica Moldova. Elena SOBIESKI, manager de proiect EU4Youth, ADV România, s-a referit la oportunităţile în domeniul antreprenoriatului social pentru tinerii din Republica Moldova.

Proiectul „Parteneriat transfrontalier pentru dezvoltarea antreprenoriatului social” are misiunea de a promova impactul economiei sociale/antreprenoriatului social cu privire la dezvoltarea economică și îmbunătățirea calității vieții oamenilor din regiunea transfrontalieră.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operaţional Comun România - Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI). Durata proiectului, care a derulat în octombrie 2020, este de 18 luni și va fi finalizat în martie 2022. Bugetul proiectului are o valoare totală de 439.922.00 de euro, din care finanțarea UE constituie aproape 400 de mii de euro.
 


 

Tag-uri: 

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.