MOBILITATEA ACADEMICĂ – INSTRUMENT DE INTERNAȚIONALIZARE A STUDIILOR UNIVERSITARE

Programul de mobilitate academică, Acțiune cheie 1 – Învățământ superior, Universitatea de Vest din Timișoara (RO TIMIȘOARA 01), s-a desfășurat în perioada 7-11 iunie curent. La Acțiune au participat reprezentanții Albaniei, Bosniei și Herțegovinei, Bulgariei, Italiei, Maroc, Muntenegru, Poloniei, Republicii Moldova, Serbiei. Academia de Administrare Publică din Republica Moldova a fost reprezentată de Ludmila ROȘCA, doctor habilitat în filosofie, conferențiar universitar, coordonator al Proiectului Jean Monnet Chair: 620918-EPP-1-2020-1-MD-EPPJMO-CHAIR (EUDIPSEС) „Uniunea Europeană: noțiune cuprinzătoare”.

Agenda fiecărei zile de mobilitate academică cuprindea prezentări a diferitelor practici de internaționalizare a studiilor universitare, de conlucrare a cadrelor didactice cu membrii Oficiului Erasmus+. Echipa Erasmus+ a Universității de Vest din Timișoara este numeroasă, a acumulat o experiență bogată în domeniul promovării valorilor europene, plasate la baza activității instituțiilor superioare de învățământ. Este de menționat, că astfel de proiecte sunt finanțate de Comisia Europeană cu scopul susținerii universităților din statele-membre în condițiile scăderii anuale a numărului de absolvenți ai liceelor. Statele candidate la integrare, precum este Republica Moldova, nu sunt eligibile, în acest sens. Noi, cetățenii Republicii Moldova, avem posibilitatea de a participa la astfel de Acțiuni KA107, doar în calitate de parteneri. Este important ca universitățile europene să ne invite, să ne aprecieze, să ne califice ca potențiali parteneri.

În ziua a treia, fiecare participant și-a prezentat instituția. Prezentarea Academiei de Administrare Publică am realizat-o, folosind un film și lucrarea publicată cu ocazia aniversării a 25-a a instituției.

Dezbaterile, schimbul de experiență a contribuit la înțelegerea mai profundă a semnificației internaționalizării studiilor superioare.


 

Tag-uri: 

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.