Colaborarea în domeniul educației, cercetării și inovării în sectorul public dintre Academia de Administrare Publică și Universitatea Națională ,,Taras Șevcenko” din Kiev

Pe data de 17.06.2022, prorectorul Academiei de Administrare Publică, Sergiu PALIHOVICI, doctor, conferențiar universitar, a participat la discuțiile și dezbaterile, desfășurate în cadrul mesei rotunde internaționale ,,Serviciul Public al Ucrainei: provocările actuale și perspectivele de transformare de după război”.

Evenimentul a fost organizat de către Institutul pentru Educație și Știință al Administrației Publice și al Serviciului Public din Ucraina, parte componentă a Universității Naționale ,,Taras Șevcenko” din Kiev.

La masa rotundă au participat funcționar publici de conducere din Ucraina – miniștri, șefi de agenții și servicii guvernamentale, reprezentanți ai mediului academic din Ucraina, precum și reprezentanți ai mediului academic din Republica Moldova, Olanda și Lituania.
Temele principale ale discuțiilor și dezbaterilor au vizat provocările cu care se confruntă sistemul administrației publice din Ucraina în situația actuală de război, modalitățile și căile de adaptare, transformare și organizare a procesului de prestare a serviciilor publice în condițiile Legii marțiale, dar și perspectivele de transformare și reformare în perioada de după conflict.

În cadrul expunerilor și discuțiilor, dl Sergiu Palihovici a menționat: ,,Curajul și determinarea colegilor din Ucraina în tot ceea ce fac în aceste zile foarte complicate pentru Ucraina și acest eveniment științific reprezintă o dovadă concludentă a celor enunțate la forum, iar participarea la această masă rotundă este o posibilitate în plus pentru a reconfirma sprijinul și aprecierea, inclusiv din partea colegilor din cadrul Academiei de Administrare Publică. Administrația publică, în general, funcționarii publici angajați în cadrul serviciului public se află în prima linie a provocărilor cu care se confruntă populația în timpul războiului. Organizarea și prestarea serviciilor publice devine o sarcină dificilă și necesită eforturi suplimentare și mobilizarea totală a resurselor umane și materiale. Anume aici văd misiunea mediului academic și de cercetare – identificarea soluțiilor la provocările curente și determinarea perspectivelor în reconstrucția, transformarea și dezvoltarea țării după încheierea războiului și instaurarea păcii. Va fi o misiune complicată, dar nu imposibilă și noi, mediul academic și de cercetare din Republica Moldova suntem gata să venim cu toată expertiza și sprijinul de care dispunem pentru a Vă susține în acest parcurs”.
 

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.