Vizita Ambasadorului Cehiei la Academie

Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Zdeněk KREJČÍ, s-a aflat miercuri, 6 noiembrie 2019, într-o vizită la Academia de Administrare Publică pentru a ține o prelegere publică studenților-masteranzi la programul ,,Management” și participanților la cursul de dezvoltare profesională ,,Integrarea profesională în funcția publică”.

Rectorul Academiei, Oleg BALAN, doctor habilitat, profesor universitar, a accentuat faptul că domnul ambasador este pentru a doua oară la Academie, menționând că avem posibilitatea să ascultăm un ambasador european, apoi să adresăm întrebări.

Tema discutată a fost ,,Relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Republica Cehă”.

Domnul ambasador și-a început prelegerea cu o incursiune în istoria țării, perioadele cruciale prin care a trecut, accentuând aspirațiile poporului ceh pentru suveranitate și independență, pe care a obținut-o în 1993, când, după divizarea Cehoslovaciei, a fost creată Republica Cehă. În 1999, Cehia a aderat la NATO, iar în 2004 a devenit membră a Uniunii Europene.

Referindu-se la relațiile bilaterale moldo-cehe, Zdeněk KREJČÍ a subliniat: ,,Noi vrem să contribuim ca Moldova să se ridice și să atingă standardele europene, nivelul de viață european”.

Studenții-masteranzi și profesorii au adresat întrebări privind colaborarea pe multiple planuri între ambele țări, migrația internă și externă, recunoașterea diplomelor de studii în universitățile cehe, regimul de vize, istoria mișcării studențești din Cehia și tradiţiile acestora de a sărbători Ziua Internațională a studenţilor, alte aspecte ale relațiilor dintre țările noastre.

În final, rectorul Oleg BALAN i-a înmânat ambasadorului ceh, în semn de mulțumire și recunoștință, o plachetă cu imaginea Academiei de Administrare Publică.


 

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.