NECROLOG - MIHAI COTOROBAI

Cu profundă tristețe și durere colectivul Academiei de Administrare Publică a primit vestea cutremurătoare despre plecarea din viață a Domnului Mihai COTOROBAI, Avocatul Poporului, deputat, judecător, profesor, Om al Adevărului și Dreptății, care a contribuit plenar la constituirea, afirmarea și dezvoltarea Academiei de Adminstrare Publică.
Născut la 25 martie 1951, în comuna Puhoi, raionul Ialoveni, a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și Universității de Stat din Leningrad. Au urmat numeroase stagii și studii de documentare la Universități din SUA, Ungaria, Portugalia, Belgia, Olanda, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Mai mulți ani a fost profesor de drept la USM și ULIM.

În calitate de deputat în primul Parlament și semnatar al Declarației de Independență, Mihai Cotorobai a stat la baza edificării statului independent Republica Moldova. În cei 6 ani, în care a fost judecător al Curții Constituționale, a vegheat respectarea normelor Legii Supreme. Ca Avocat al Poporului a pledat mereu pentru adevăr, dreptate și democrație. A promovat cu fermitate drepturile și libertățile fundamentale ale omului, punând mai presus decât orice demnitatea și interesul țării.

O filă aparte a vieții sale ține de Academia de Administrare Publică. În anul 1993, fiind președinte al Comisiei parlamentare pentru administrația publică, dl Mihai Cotorobai a susținut ideea fondării unei instituții de învățământ superior și postuniversitar în domeniul administrării publice, folosind toate mijloacele pentru a-i convinge și pe alții de necesitatea pregătirii cadrelor pentru organele administrației publice într-o instituție specializată.

Ulterior, timp de peste un deceniu, a fost parte a corpului profesoral-didactic al Academiei, activând în cadrul Catedrei Științe juridice, dar și în calitate de formator la cursurile de dezvoltare profesională.

Prestația deosebită în auditoriu, dăruirea de sine, talentul său unic de comunicare, profesionalismul au fost unele dintre calitățile individuale și profesionale ale domnului Mihai Cotorobai, care au făcut să fie iubit și apreciat, deopotrivă, de colegi și de studenți.

Pentru contribuția personală la consolidarea și dezvoltarea Academiei, activitatea prodigioasă în cadrul instituției, i-a fost conferit titlul de „Colaborator Emerit al Academiei” cu înscrierea în Cartea de Onoare a Academiei de Administrare Publică.

Mihai Cotorobai a fost o personalitate notorie deosebită, om curajos, perseverent, principial și hotărât în orice acțiune și decizie pe care a luat-o pe parcursul vieții. Dovadă sunt și numeroasele distincții de stat: „Ordinul Republicii”, „Om Emerit”, medalia „Meritul Civic” și „Ordinul de Onoare”.

În aceste momente de mare tristețe, transmitem familiei îndurerate condoleanțe și compasiune, aducând toate onorurile și manifestările noastre de mare respect celui, care a fost Mihai Cotorobai.

Colectivul Academiei de Administrare Publică
 

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.