Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Republica Moldova – obiectiv al vizitei la Universitatea din Bergen, Norvegia

În perioada 9-12 mai 2017, un grup de rectori și directori ai 18 instituții de învățământ superior din Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu la Universitatea din Bergen, Norvegia. Academia de Administrare Publică a fost reprezentată de către rectorul Oleg BALAN, doctor habilitat, profesor universitar, și Rodica SOBIESKI-CAMERZAN, director al Bibliotecii științifice. 

Vizita a avut loc în cadrul proiectului ,,Modernizarea serviciilor bibliotecilor din Republica Moldova”, finanțat de Programul Norvegian de Cooperare cu Eurasia în domeniulînvățământului superior,  realizat în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea din Bergen, Norvegia, şi Universitatea Transilvania din Brașov, România. Proiectul este coordonat de Ane Landoy, Universitatea din Bergen, Norvegia şi dr. Silvia Ghinculov, directorul Bibliotecii Stiintifice ASEM.

Vizita de studiu s-a desfășurat la Universitatea și Colegiul Universitar de Științe Aplicate din Bergen. 

Conducătorii institițiilor de învățământ superior din Republica Moldova s-au familiarizat cu modernizarea serviciilor de bibliotecă prestate în bibliotecile universitare din Bergen, au participat la Workshopul profesional susținut de către experți internaționali, care au oferit cunoștințe în domeniul accesului la rețeaua internațională de informare și documentare. 

La întâlnirea cu rectorul Universității din Bergen, Dag RUNE OLSEN, profesor, au fost luate în dezbatere aspecte  privind provocările cercetării în Norvegia și Republica Moldova: cum poate fi ajutată biblioteca în procesul de modernizare a serviciilor bibliotecii universitare. Rectorul Universității din Bergen  a oferit o informație amplă despre managementul, structura organizatorică, desfășurarea procesului de instruire și cercetare, managementul financiar universitar, serviciile moderne pentru comunitatea universitară, formulând propuneri de colaborare continuă cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Programul vizitei de studiu a inclus și prezentarea generală a Bibliotecii Universității din Bergen de către directorul general al acestei instituții, Maria Carmen Torras, ea punând accentul pe organizarea și funcționarea Bibliotecii; serviciile moderne de bibliotecă prestate pentru studenți, programele antiplagiatetc.

Programul a inclus, de asemenea, un Workshop ,,Scientometria în acţiune", susținut de către prof. dr. Angela REPANOVICI, Universitatea Transilvania din  Brașov.

Despre accesul deschis la Repozitoriul instituțional, implicarea bibliotecii în procesul de instruire și cercetare, cultura informațională, accesul la bazele de date, digitalizarea colecțiilor etc. și-au împărtășit experiența specialiștii în domeniu, care activează la Biblioteca Universității din Bergen.

Vizita de studiu s-a încheiat cu rezumate, opinii, sugestii, propuneri de noi proiecte de colaborare a instituțiilor  de învățământ din Republica Moldova și Universitatea din Bergen.

Participarea la această  întâlnire a oferit posibilitatea de a cunoaște experiența Norvegiei privind activitatea de implementare a serviciilor moderne de bibliotecă și a rezultatelor obținute, schimbul de experiență cu partenerii din proiect, familiarizarea cu activitatea Bibliotecii Universității din Bergen și Biblioteca Colegiului Universitar de Științe aplicate din Bergen, care sunt modele de biblioteci universitare moderne.

Vizita la Bergen va avea un impact pozitiv asupra activității Academiei de Administrare Publică și a Bibliotecii sale Științifice, va contribui la modernizarea serviciilor prestate de bibliotecă, dar şi la consolidarea relaţiilor cu instituţiile, reprezentanţii cărora au participat la vizita de studiu. Acest lucru va influenţa și calitatea învăţământului superior şi a cercetării. Universitățile participante la proiect vor  consolida comunicarea în cadrul reţelelor create, atât în Republica Moldova, cât şi peste hotare, iar publicul va aprecia  importanţa bibliotecii universitare.

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.