Adunare festivă dedicată aniversării a 25-a de la fondarea Academiei

Profesori și studenți-masteranzi, numeroși oaspeți de onoare, printre care foștii rectori ai Academiei Ala MIRONIC, Alexandru ROMAN și Vasile MARINA, parteneri de dezvoltare și absolvenți ai Academiei de Administrare Publică s-au convocat astăzi, 18 mai, într-o adunare festivă consacrată împliniri a 25 de ani de la fondarea instituției.

Ceremonia a debutat cu Imnul de Stat al Republicii Moldova în interpretarea Fanfarei Poliției de Frontieră.

- Fondarea Academiei de Administrare Publică a fost determinată de necesitatea trecerii la un nou sistem de guvernare – cel democratic, a menționat în cuvântul de salut rectorul Academiei, Oleg BALAN, doctor habilitat, profesor universitar. Făcând o incursiune istorică, conducătorul instituției a apreciat aportul Academiei la inițierea și dezvoltarea științei autohtone a administrației, la pregătirea cadrelor pentru autoritățile publice din republică. Toate performanțele de până acum au fost obținute prin implementarea a noi forme și metode de instruire la standarde europene, prin dotarea instituției cu echipament performant cu ajutorul partenerilor de dezvoltare. În activitatea noastră întotdeauna am pus accentul pe calitate și profesionalism, a spus rectorul Oleg Balan. De la începuturi și până în prezent Academia de Administrare Publică a pregătit aproape 6 mii de specialişti cu studii superioare, postuniversitare şi de masterat, 16 doctori în științe. Alți peste 43 de mii de funcționari publici din întreaga republică au urmat cursurile de dezvoltare profesională. 

Prezent la festivitate, Adrian ERMURACHI, Secretar general adjunct al Guvernului, a menționat faptul că Academia de Administrare Publică este pentru Guvern nu doar o instituție de învățământ, ci un pilon, o bază care ajută Executivul și administrația publică, în pofida provocărilor care există, să realizeze obiectivele propuse. Adrian Ermurachi a înmânat Diploma Guvernului Republicii Moldova de gradul întîi profesoarelor Academiei Tatiana TOFAN, șef Catedră economie și management public, doctor, conferențiar universitar, și Ana GOREA, doctor, conferențiar universitar. De diplome de gradul doi ale Guvernului s-au învrednicit Tatiana NAIZAMBAEV, metodist în Departamentul studii superioare de master, Ina MACOVEI, metodist în Direcția relații internaționale, Galina CIOBANU, metodist în Direcția managementul personalului și relații publice, Tatiana PÎNZARI, șefa secției de producție din cadrul Direcției generale logistică, și Ion DUCA, inginer coordonator în aceeași direcție.

Cuvinte de elogiu la adresa colectivului Academiei au adresat Ala MIRONIC, rector al Academiei de Administrare Publică în perioada 2004-2006, actualmente deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Gheorghe AVORNIC, rector al Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere", vicepreședinte al Consiliului rectorilor din Republica Moldova, Alexandru STRATAN, membru-corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, director al Institutului de Economie, Cristina OTTO, reprezentant de țară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Thomas SCHMITZ, doctor în drept, profesor din Germania, care timp de doi ani a activat în calitate de expert la Academie, Marius-Daniel BOJOR, șef Birou al Centrului teritorial de formare continuă pentru administrația publică, Iași, România, Mykola KISEOLAR, vicedirector al Institutului Regional de Administrare Publică din Odessa, Ucraina, Radek NOSCOCIL, profesor la Universitatea Tehnologică din Brno, Cehia, Tatiana ȘAPTEFRAȚI, doctor, conferențiar universitar, Victor JUC, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice și Politici, Ana PLATON, soția primului rector al Academiei de Administrare Publică, Mihail PLATON, Valentin GUZNAC și Ala GRECU, absolvenți ai Academiei.

O surpriză pentru participanții la festivitate a constituit-o apariția în scenă a absolvenților din prima promoție a Academiei (1994), care au fost prezentați de deputatul în Parlament Tudor DELIU, reprezentant al acestei promoții.


 

Galerie foto

Tag-uri: 

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.