Întâlnire la Academie cu reprezentanții Fundației Scholas Occurrentes

Rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg BALAN, doctor habilitat, profesor universitar, a avut astăzi o întrevedere cu Martina Amengual, coordonator internațional al Fundației Scholas Occurrentes, și profesorul Iordan Gheorghe Bărbulescu, director regional pentru România a acestei Fundații, președinte al Senatului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

Subiectul principal al dialogului l-a constituit posibilitatea extinderii activității Fundației Scholas Occurrentes în Republica Moldova.

Făcând o prezentare a instituției, rectorul Oleg Balan a subliniat faptul că Academia de Administrare Publică dispune de potențial științifico-didactic și organizatoric pentru a acorda suportul necesar activităților Fundației în republica noastră. Academia este gata să-și asume rolul de coordonator al acestor activități, a spus rectorul.

Martina Amengual, originară din Argentina, a informat despre scopurile și activitățile desfășurate de organizația pe care o reprezintă.Fondată acum 20 de ani în Argentina la inițiativa Papei Francisc, pe vremea când era arhiepiscop de Buenos Aires, Scholas Occurrentes este o organizație laică a dreptului pontifical, care generează spații pentru ca tinerii din întreaga lume să poată împărtăși experiențe educaționale care să evidențieze trăsăturile comune şi să elimine stereotipurile. Reţeaua coordonează în prezent 500.000 de membri din 191 de ţări aflate pe cinci continente. De asemenea, prin rețeaua sa, integrează mai mult de 446 000 de școli și rețele educaționale. Misiunea sa este de a realiza integrarea în societate a elevilor din mediile socio-economice dezavantajate, prin propuneri tehnologice, sportive și artistice. Actualmente, activitatea Fundației este coordonată de la Vatican. „Papa Francisc este interesat ca în lume să fie cât mai multe comunități ale Fundației, de aceea suntem fericiți să ne aflăm aici”, a spus Martina Amengual.

„Am venit anume la Academia de Administrare Publică, pentru că SNSPA are o colaborare strânsă de mai mulți ani cu instituția Dumneavoastră de învățământ, a spus, la rândul său, Iordan Gheorghe Bărbulescu. România a devenit cea de-a 191-a țară membră a Scholas Occurrentes prin deschiderea, la 21 martie curent, a centrului Fundației la SNSPA. Centrul a fost inaugurat, printr-o videoconferință, de însuși Papa Francisc”.

Întâlnirea a continuat în prezența pretorului sectorului Buiucani din capitală, Vadim BRÎNZANIUC, și a directorului Liceului Teoretic „Spiru Haret”, Victor AMBROCI, ambii absolvenți ai Academiei de Administrare Publică. Au fost formulate propuneri privind desfășurarea unor activități comune cu participarea tinerilor de diferite naționalități și din diferite pături sociale, inclusiv din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

La întâlnire au participat Andrei GROZA, prim-prorector al Academiei, doctor, conferențiar universitar, și Dinu MANOLE, șef Departament relații internaționale.

Iordan Gheorghe Bărbulescu este diplomat român, un renumit savant și profesor universitar, doctor în Științe Politice și în Sociologie, decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Recent, prin hotărârea Senatului Academiei din 23 aprilie curent, profesorului Iordan Gheorghe Bărbulescu i s-a conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Academiei de Administrare Publică pentru „contribuție substanțială și aport personal la consolidarea relațiilor de colaborare multilaterală” între cele două instituții de învățământ.

Portaluri guvernamentale

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.