ZIUA BAZELOR DE DATE ȘTIINȚIFICE MARCATĂ LA ACADEMIE

Atelierul tematic „Ziua bazelor de date științifice” din cadrul Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis, ediția a XI-cea, cu tema declarată pentru anul 2018 „Proiectarea fundamentelor echitabile pentru Cunoștințe Deschise”, și-a ținut lucrările pe 24 octombrie, curent, în Sala multimedia a Bibliotecii Științifice a Academiei de Administrare Publică, la care au participat cadrele didactice de la Academie, cercetătorii științifici, doctoranzii.

În deschiderea atelierului, prorectorul Academiei, Aurel SÎMBOTEANU, doctor, conferențiar universitar, a menționat importanța deosebită a accesului deschis la bazele de date științifice naționale și internaționale în era tehnologiilor informaționale, atelierul având ca obiectiv diseminarea modalităților de accesare a bazelor de date științifice pentru eficientizarea activităților de cercetare.

În continuare Rodica SOBIESKI-CAMERZAN, director al Bibliotecii Științifice a Academiei, a făcut o scurtă prezentare a semnificației Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis. Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis este un eveniment anual, stabilit de SPARC în 2008, pentru a spori gradul de conștientizare a Accesului Deschis (OA) și pentru a solicita ca OA să fie o nouă normă de studii și cercetare, marcată în fiecare an la Academia de Administrare Publică prin diverse activități privind promovarea accesului deschis la bazele de date. Astfel de informații utile au fost prezentate și în cadrul acestui atelier.

Igor COJOCARU, director al Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale, a vorbit despre vizibilitatea cercetărilor științifice din cadrul Academiei de Administrare Publică prin prisma Instrumentului Bibliometric Național, unde pot fi accesate datele despre activitatea științifică după numele autorilor, titlurile lucrărilor științifice, publicațiile periodice științifice etc., demonstrând și unele exerciții practice.

   

Bibliotecarul Igor NEAGA a prezentat Sistemul informațional al Bibliotecii Științifice a Academiei în Acces Deschis, care include Catalogul electronic în sistemul integrat de bibliotecă Koha și Repozitoriul instituțional. El s-a referit de asemenea, la bazele de date internaționale la care are acces biblioteca Academiei: Taylor&Francis Online Journals Library, Web of Science – baze de date abonate în cadrul proiectului ,,Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”, finanțat de Programul Norvegian de Cooperare cu Eurasia în domeniul învățământului superior, dezvoltat în parteneriat cu ASEM și Universitatea din Bergen, Norvegia.

Prorectorul Aurel Sîmboteanu a accentuat în finalul activității saltul enorm făcut de Academia de Administrare Publică în cei 25 de ani de la fondarea sa, care a pornit cu o bibliotecă ce număra câteva cărți donate, ca în prezent să dispună de un fond de peste 40 de mii de cărți și, actualmente, cu acces deschis la cele mai mari baze de date internaționale, îndemnându-i pe cei prezenți să utilizeze din plin aceste oportunități pentru aprofundarea cercetărilor și dezvoltarea științelor administrative la nivel european și internațional.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.