CONFERINȚA „ERASMUS + ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR: UN PAS DINCOLO DE MOBILITATE”

În perioada 10-12 octombrie 2018, la București, s-a desfășurat Conferința moldo-română cu genericul „Erasmus + în învățământul superior: un pas dincolo de mobilitate”, la care au participat și reprezentanții Academiei de Administrare Publică - Dinu MANOLE, șef Direcție relații internaționale, Rodica SOBIESKI–CAMERZAN, șef Bibliotecă științifică, și Ina MACOVEI, metodist, Direcția relații internaționale.

Scopul conferinței l-au constituit consolidarea și dezvoltarea competențelor profesionale privind conceptul de „Universitatea mea în 2025”, valorizarea rezultatelor proiectelor Erasmus+ în cadrul învățământului superior din Republica Moldova și România.

Conferința a fost organizată de Oficiul Național Erasmus+ din Republica Moldova și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) din România. La conferință au participat circa 120 de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din ambele state: rectori, prorectori, șefi departamente relații internaționale, coordonatori de proiecte Erasmus+ din ambele state.

La sesiunea plenară a Conferinței a fost abordată situația învățământului superior și implementarea proiectelor din cadrul Programului Erasmus+ în domeniul consolidării învățământului superior din România și Republica Moldova, raportori fiind personalități notorii și anume: Ligia DECA, consilier de stat, Departamentul educație și cercetare, Administrația Prezidențială; Doina USACI, Direcția politici în domeniul învățământului superior, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova; Ovidiu FOLCUȚ, vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR); Cristina GHERMAN, administrator al oficiului Național Erasmus+ din Moldova, și Monica CALOTĂ, director al ANPCDEFP.

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului de tip „cluster meeting” au fost analizate proiectele de succes, finanțate de Programul Erasmus+, implementate în Republica Moldova și România. În urma acestui schimb de experiență urmează să se pună bazele unor proiecte viitoare comune în Programul Erasmus+.

O atenție sporită s-a acordat strategiei de internaționalizare instituțională, internaționalizare internă, accentul fiind pus pe promovarea instituțională, elaborarea unui regulament privind promovarea instituției la nivel internațional.

Evenimentul dat a fost un bun prilej pentru stabilirea de noi contacte și parteneriate dintre instituțiile de învățământ superior din România și Republica Moldova, care deja au experiență în realizarea proiectelor Erasmus+ sau urmează să implementeze noi proiecte finanțate de către Comisia Europeană ceea ce va duce la semnarea unor noi acorduri de colaborare, proiecte comune, mobilități academice, schimb de bune practici.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.