Bibliotecarul de referință în epoca digitală

Acesta  a fost genericul Școlii de vară, ediția a III-a,  care s-a desfășurat în perioada 24-29 iunie 2018, în Constanța, România și a fost organizată în cadrul Proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”, finanțat de Programul Norvegian de Cooperare cu Eurasia în domeniul învăţământului superior, realizat în parteneriat între 18 biblioteci universitare din Republica Moldova, Universitatea din Bergen, Norvegia şi Universitatea Transilvania din Brașov, România. Coordonator Național al proiectului  - Biblioteca Științifică ASEM. La Școala de vară au participat 31 de bibliotecari din 18 universități din Republica Moldova. Biblioteca Științifică a Academiei a fost reprezentată de către Rodica SOBIESKI-CAMERZAN, șefa bibliotecii.

Activitățile de instruire din cadrul Școlii de vară s-au axat pe aspecte teoretice și practice în prestarea serviciilor de referință caracteristice erei digitale, cum ar fi: noi direcţii, formate şi instrumente în prestarea serviciilor de referinţă, creșterea prestigiul bibliotecii  prin serviciile de referințe; cartea în epoca Facebook și Twitter; cultura Informației: perspective internaționale IFLA; bunele practici în armonizarea tehnicilor de predare a Culturii Informației.  Bibliotecarii au fost familiarizați cu  experiența bibliotecilor din Norvegia, Armenia, Grecia în prestarea serviciilor de referință. De asemenea, în cadrul școlii de vară s-a desfășurat un masterclass   cu genericul ,,Cum să devii un profesor mai bun folosind TIC, formator – Angela Repanovici, dr. ing., profesor,  Universitatea Transilvania din Brașov. În același context a fost demonstrată aplicația: Suport pentru educație. Chat, practicată de către Biblioteca Universității din Berghen,  Norvegia, prezentată de către Ane Landøy. Prezentările şi dezbaterile au fost însoţite de activităţi practice şi au fost realizate cu utilizarea diverselor aplicaţii şi instrumente interactive.

La Școala de vară „Bibliotecarul de referințe în era digitală” au participat 31 de bibliotecari și 6 formatori cu o vastă experienţă de training  la nivel internaţional: Ane Landøy,  Norvegia, România, Egipt, Mexic, Grecia și Armenia.

Participanţii la  Şcoala de Vară au beneficiat de instruire din partea a șase formatori la nivel internaţional, cum ar fi prof. dr. Angela Repanovici de la Universitatea Transilvania din Braşov; Ane Landøy, Universitatea din Bergen, Norvegia; dr. Manolis Koukourakis, Universitatea din Creta, Grecia; dr. Anna Chulyan, Universitatea de Ştiinţe Sociale, Yerevan, Armenia; dr. Jesus Lau, Universitatea Veracruzana, Mexico etc.

Școala de vară „Bibliotecarul de referințe în era digitală” în Constanta, Romania a însemnat pentru bibliotecarii prezenți un atelier de lucru, dar şi diseminarea celor mai bune practici în serviciile de referințe. Pe parcursul celor trei ediţii, Şcoala de vară din cadrul Proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova” a fost locul unde bibliotecarii au învăţat lucruri folositoare, care, însumate în cuvintele „experienţe noi”, vor putea fi aplicate în instituțiile partenere și în proiectele pe care le vor iniţia în continuare. Am învăţat foarte multe lucruri noi de aici, am văzut ce fac alţii și am trăit clipe de neuitat în România. Şcolile de vară au însemnat o experienţă extraordinară și vor rămâne în sufletele noastre mult timp. Aici am relaţionat mai mult, am devenit mai deschiși și am stabilit parteneriate durabile pentru inovarea activității bibliotecii. 

Participarea reprezentantului  Bibliotecii științifice AAP la Şcoala de Vară a reprezentat o posibilitate deosebită de a se familiariza cu  experiențe noi, de a  disemina cele mai bune practici în serviciile de referințe. Pe parcursul celor trei ediţii a Şcolii de vară din cadrul Proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova” au fost învăţate și acumulate cunoștințe temeinice, necesare  în procesul de modernizarea serviciilor de bibliotecă.   Cunoștințele, aptitudinile și abilitățile acumulate vor fi aplicate în activitatea bibliotecii Academiei și în proiectele de consolidare și dezvoltare a bibliotecii universitare. Experiența obținută va contribui la modernizarea serviciilor de referinţă ale bibliotecii, implementarea unor instrumente avansate în procesul de educare a culturii informaţiei utilizatorilor, dar şi  în activitatea de instruire a bibliotecarilor.

https://newinformationservices.wordpress.com/

Evenimentul a fost transmis online de Institutul de Dezvoltare a Societăţii informaţionale (IDSI)https://www.youtube.com/watch?v=IMiCm3_lDSI

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.