ZIUA NAŢÍONALĂ DE SENSIBILIZARE PRIVIND BIBLIOTECILE LA ACADEMIA DE ADMINISTRARE PUBLICĂ

Pe 23 aprilie curent, la Academia de Administrare Publică a fost marcată pentru a doua oară Ziua Națională de Sensibilizare privind bibliotecile, la care au participat reprezentanții corpului profesoral-didactic al Academiei de Administrare Publică (AAP), ai Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI), precum și parteneri și observatori din România, Grecia și Norvegia, parteneri în cadrul Proiectului „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar și reformarea bibliotecilor”.

Rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg BALAN, doctor habilitat, profesor universitar, a menționat în deschiderea festivității că, de rând cu Academia de Administrare Publică, și Biblioteca Științifică a Academiei va sărbători un sfert de veac de la fondare. Din 1993 și până în prezent, fondul Bibliotecii a crescut până la 46.000 de volume tipărite. Și acest tezaur informatic se completează permanent. Iar în această zi profesională a bibliotecarilor, la Biblioteca Științifică se inaugurează un Centru de Resurse în Limba Engleză, creat cu suportul Consiliului Britanic din Ucraina. Rectorul Oleg BALAN împreună cu Ana GOREA, profesoară de limba engleză, au tăiat panglica albastră, prin aceasta fiind oferite noi posibilități de studiere a limbii engleze.

Evenimentul a continuat cu inaugurarea Sălii multimedia a Bibliotecii, creată recent cu suportul financiar al Comisiei Europene, din cadrul proiectului „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea Bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin instruirea personalului de bibliotecă și reformarea bibliotecilor ce se desfășoară în cadrul programului Erasmus+. Despre serviciile Sălii multimedia a vorbit dl Igor COJOCARU, doctor, director IDSI, care a efectuat o activitate de instruire în cadrul acestei săli pentru a verifica calitatea serviciilor multimedia și de acces la resursele informaționale ale Bibliotecii.

Cuvinte de salut au adresat cu această ocazie Angela REPANOVICI, doctor, profesor, Universitatea Transilvania din Brașov, România, Cristina GHERMAN, administrator al Oficiului Național Erasmus+, Elena HARCONIȚA, directorul Bibliotecii Științifice a Universității „Alecu Russo” din Bălți cu prezentarea „LNSS: evenimente și realizări”.

 

Rodica SOBIESKI-CAMERZAN, directorul Bibliotecii Științifice a Academiei de Administrare Publică, moderatoarea evenimentului, în discursul său „Ziua Națională de Sensibilizare – nouă formă de promovare a rolului bibliotecii în societate”, a făcut o trecere în revistă a realizărilor din cadrul Zilei Naționale de Sensibilizare, ediția 2017, și a Zilei profesionale a bibliotecarului: participarea în cadrul proiectelor „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor din Armenia, Moldova și Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar și reformarea bibliotecilor” și „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”, acțiunea de caritate „Donează o carte – pentru a schimbă un destin”, dedicată persoanelor cu nevoi speciale, în total fiind organizate circa 25 de manifestări privind dezvoltarea și modernizarea bibliotecilor.

În cadrul evenimentului au fost făcute publice inovațiile implementate la biblioteca Academiei – Repozitoriul instituțional AAP, prezentat de bibliotecarul Sergiu CARCEA, și Koha – sistem integrat de bibliotecă în aplicare – prezentat de bibliotecarul Igor NEAGA.

  

Asupra tematicii abordate s-au pronunțat Angela REPANOVICI, doctor, profesor, și Claudiu COMAN, decan, Universitatea Transilvania din Brașov, România, Manolis KOUKOURAKIS, director al Bibliotecii Universității din Creta, Grecia, Ane LANDOY, Biblioteca Universității din Berghen, Norvegia, Nelly ȚURCAN, doctor habiltat, profesor, USM, Silvia GHINCULOV, director al Bibliotecii Științifice ASEM, președinte al Consorțiumului REM.

Evenimentul s-a încheiat cu un Master-class întitulat „Cum să devii un profesor mai bun. Metode de predare eficiente utilizând Tehnologia informației și comunicării„ susținut de Angela Repanovici și Manolis Koukourakis, iar, în final, celor prezenți le-au fost înmânate certificate de participare la Ziua Națională de Sensibilizare.

 

 

Accesați transmisiunea video on-line a Evenimentului

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.