Revistele științifice din Republica Moldova înregistrate în DOAJ

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis, desfășurată la Academia de Administrare Publică, a continuat, pe 25 octombrie curent, cu seminarul ,,Revistele științifice din Republica Moldova înregistrate în DOAJ”, susținut de către dna Nelly ȚURCAN, doctor habilitat, profesor universitar.

Dl Andei GROZA, prim-prorector al Academiei, doctor, conferențiar universitar, a vorbit în deschiderea seminarului despre semnificația Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis, o acțiune globală, bazată pe comunitate, pentru a deschide accesul la cercetare, despre ediția a X-cea, cu genericul ,,Deschis pentru a…”, care este o invitație de a răspunde la întrebarea cu privire la beneficiile concrete care pot fi obținute prin punerea la dispoziție, în mod deschis, a rezultatelor cercetărilor științifice. 

În continuare, Nelly ȚURCAN a menționat importanța și avantajele accesului deschis, după care a prezentat Directoriul Revistelor cu Acces Deschis (DOAJ), care la momentul actual oferă acces la 10.247 de reviste cu Acces Deschis, inclusiv 19 reviste din Republica Moldova. La data de 25.102017, DOAJ-ul includea reviste în circa 50 de limbi, 121 de țări, 10.256 de reviste indexate, 7423 de reviste regăsite la nivel de articol în număr de 2 643 121 articole.

Obiectivul prioritar al seminarului l-a constituit prezentarea revistelor științifice din Republica Moldova înregistrate în DOAJ. Astfel, a fost făcută o analiză amplă a istoricului înregistrării revistelor, a condițiilor de indexare a revistelor în DOAJ, a posibilităților de căutări simple și avansate, a condițiilor de utilizare și reutilizare a conținutului, a rating-ului autorilor, revistelor indexate în DOAJ.

 

Revista științifico-metodică ,,Administrare publică”, fiind printre primele reviste din Republica Moldova indexate în DOAJ (iunie 2016), este o revistă cu un rating înalt de accesări printre revistele științifice din acest domeniu.

Profesorul Nelly ȚURCAN a prezentat, de asemenea, Instrumentul Bibliometric Național care, la momentul actual, include 104 reviste științifice naționale și este cea mai mare bibliotecă electronică cu Acces deschis la articole publicate în revistele științifice din Republica Moldova în perioada 1993-2017.

În încheiere, dl Andrei GROZA a adresat un mesaj de mulțumire din partea comunității Academiei, înmânându-i profesorului Nelly ȚURCAN un set de materiale didactico-științifice elaborate în cadrul AAP.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.